Palliatieve zorg en overlijden dier
Er zijn veel dingen die we kunnen doen om een dier bij te staan tijdens zijn overlijden, zoals emotionele steun bieden, hem/haar helpen de onafgemaakte zaken die hij/zij hier op aarde heeft los te laten, en hem/haar te begeleiden bij de overgang naar de geestenwereld.
De weken, soms maanden of jaren ervoor wil je voor je huisdier het beste als zij ziek zijn. Palliatieve zorg is soms noodzakelijk en geeft jullie ook de ruimte om samen en liefdevol naar de laatse dagen toe te gaan. Zolang het dragelijk is voor het dier is palliatieve zorg ook een dankbare zorg.
Het is ook een ontzettend moeilijk besluit als de dag daar is, en vaak twijfelt men dan nog of er goed aan gedaan wordt.
Ik kreeg van een vriendin een mooi boekje om te lezen, wat het voor mij net iets makkelijker maakte om Bo los te gaan laten.
Soms moet je als eigenaar ook de spiegel even voorkrijgen en met beide benen weer op de grond komen voor de juiste beslissing
Zie link hieronder.
Het afscheid
Allereerst is het belangrijk om het dier te laten weten dat je er voor hem/haar bent. Je moet hen ook laten weten dat het goed is dat ze sterven. Sommige dieren hebben moeite met het idee van de dood en kunnen onrustig of bang worden. Het is belangrijk om geduldig en begripvol met hen om te gaan. Misschien moet je het dier ook helpen zich voor te bereiden op de dood. Dit kan inhouden dat je hen helpt afscheid te nemen van hun dierbaren of hen helpt vrede te vinden in de wetenschap dat zij naar een betere plaats gaan.
Rouwen kan moeilijk zijn, vooral als het gaat om het verlies van een geliefde dierenvriend. Het is belangrijk dat de eigenaar zich alle goede tijden die hij of zij met het dier heeft gedeeld herinnert en die herinneringen koestert. De eigenaar moet ook tijd voor zichzelf nemen en zichzelf toestaan op zijn eigen manier te rouwen. Er is geen goede of verkeerde manier van rouwen, en iedereen ervaart verdriet anders.
Stel je dier gerust vragen.
- Heb je pijn?
- Hoe kan ik je nog helpen?
- Heb je het gevoel dat je klaar bent om te gaan?
- Wat moet je loslaten voordat je gaat?
- Alles komt goed.
- De pijn zal overgaan.
- Er wordt van je gehouden.
- Er zal altijd aan je gedacht worden.
Andere huisdieren
Laat ook de andere huisdieren in de roedel afscheid nemen van hun vriend.
Het is zo belangrijk voor het welzijn van de roedel. Ook dieren hebben een rouwperiode waar zij doorheen moeten. Voor ondersteuning kan je een Bachbloesemremedie 'rouw' inzetten.
Soms kan het weken duren voordat het andere huisdier weer lekker in zijn of haar vel zit. onderschat dit niet.
Honden zijn complexe emotionele wezens die verdriet over verlies kunnen ervaren. Honden kunnen verschillend reageren en rouwen. De ene hond eet niet meer terwijl de andere hond kan huilen/janken van verdriet. En weer een andere trekt zich terug of reageert zich af. En sommige honden geven geen signalen af terwijl er wel degelijk verdriet is die zij ervaren.
Honden kunnen rouwen om het verlies van een soortgenoot of van andere dieren, en ook om mensen. Ook als dieren of mensen uit hun leven verdwijnen terwijl deze niet zijn overleden. Door bijvoorbeeld verhuizing van huisgenoot of een herplaatsing van een ander dier
.Als het einde daar is✨
In de rustige vertrouwde omgeving voor het dier is er zoveel meer rust om te gaan. Ook voor de eigenaar. Het samen zijn in eigen omgeving kan je het voor je dier erg comfortabel maken en geeft het voor jezelf ook rust. Niet in alle gevallen is dit mogelijk, maar zolang je maar naast je dier staat, want dat is wat zij verdienen en het belangrijkste is.
Dat laatste stukje begeleiding op weg naar de eeuwige jachtvelden.
Zij waren je jaren trouw tot hun laatste adem....laat hen dan ook bij het laatste stukje niet in de steek.❣️🙏✨
Zij was zoveel meer dan zomaar 'een hond'...Een verbinding tussen mens en dier een eenheid, een team, een soulmate.🌿
Ik mis haar nog iedere dag en steeds een beetje meer. 🥰🐾❣️🌈✨🙏 Bo werd 11 jaar en stierf aan de gevolgen van Aspergillus fumigatus.
Lieve groet, Daniëlle🌻